13-08-2018

Rozsmakuj się w hiszpańskich serach

Hiszpania to nie tylko wspaniale zabytki i malownicze krajobrazy, ale także znakomita kuchnia śródziemnomorska, za którą często tęsknimy już po skończonych wakacjach. Do smakołyków najbardziej lubianych w Hiszpanii należą sery, podawane jako tapas na zimno, czyli przekąski. Wyprawy do tapas barów, w których możemy spróbować różnego rodzaju serów, wędlin i innych specjalności, z jakich słynie kuchnia hiszpańska to niemal tradycja i obowiązkowy moment wakacji na Półwyspie Iberyjskim.  Różnorodność serów produkowanych w Hiszpanii jest ogromna, głównie ze względu na zróżnicowane warunki geograficzne, jakie panują w tym kraju, a także fakt, że ser wytwarzany jest w tym kraju nie tylko z mleka krowiego, ale także koziego lub owczego. Najczęściej powstają one metodami tradycyjnymi, są wyrabiane ręcznie, a wiele z nich cieszy się szczególną popularnością wśród smakoszy nabiału. Oficjalnie wiadomo, że w Hiszpanii powstaje około sto gatunków serów, o niepowtarzalnym smaku i charakterze, warto więc poświęcić temu specjałowi szczególną uwagę.  Do najpopularniejszych serów, jakie powstają w Hiszpanii należą m.in.: miękki, biały ser z Burgos, ser Torta del Casar należący do serów miękkich, ser Cabrales - najbardziej lubiany wśród serów pleśniowych o charakterystycznym niebieskim kolorze, produkowany w Asturii, twardy ser dojrzewający Manchego pochodzący ze słynnej La Manczy - krainy Don Kichota czy wędzony ser Palmero. Do serów hiszpańskich polecanych przez znawców należą także m.in. Abadessa d"Elins, Alhama de Granada, ser Idiazábal z Kraju Basków, Roncal z Nawarry, Mahón z Balearów, Tetilla z Galicji lub Majorero serwowany na Wyspach Kanaryjskich. Deska serów hiszpańskich podawana jest najczęściej w postaci plasterków poszczególnych gatunków serów, co pozwala na rozsmakowanie się w wielu z nich. Chcąc przywołać wspomnienie wędrówek po tapas barach w Hiszpanii, można udać się do restauracji specjalizującej się w kuchni z tego kraju znajdującej się w mieście Warszawa - Ole! restaurant. Jej specjalnością są znakomite steki, jednak nasi goście mogą sprobować także znakomitych przystawek - tapas podawanych na ciepło i zimno. Wśród tapas serwowanych w Ole! restaurant znajdziemy więc doskonałe sery Manchego z La Manczy, a także talerz sera z czarną truflą, której specyficzny aromat doskonale podkreśla smaki poszczególnych gatunków sera. Będą one wspaniałymi przystawkami, które zaostrzą apetyt gości restauracji do próbowania kolejnych dań kuchni śródziemnomorskiej dostępnej w Warszawie.

Rezerwacja stolika