27-06-2018

 

 

Świeże krewetki przyrządza się bardzo łatwo - należy tylko usunąć ich przewód pokarmowy występujący w postaci cienkiej czarnej niteczki. Krewetki mrożone należy oczywiście odmrozić. Zupa z krewetek lub krewetki w sosie to bardzo eleganckie i wykwintne potrawy.

 

Krewetki na diecie?

 

Krewetki nadają się w pełni także na potrawę dla osób, które muszą liczyć kalorie. Ich wartość kaloryczna to 86 kcal na 100 gramów. Godna uwagi jest też wartość odżywcza krewetek - są źródłem wysokowartościowego białka i niewielkiej ilości tłuszczu. Zawierają też cenne witaminy - witaminę B12, która odpowiada za produkcję czerwonych krwinek oraz witaminę B3 regulującą metabolizm i pracę układu nerwowego. Ponadto krewetki są też źródłem jodu, wapnia, selenu i fluoru.

 

 

Potrawy z krewetek

 

Pod wpływem temperatury (na przykład podczas smażenia na patelni) krewetki zmieniają barwę na czerwoną (czyli ulegają procesowi kardynalizacji). Znakomicie uatrakcyjnia to wygląd potrawy z krewetek poddanych obróbce termicznej. Można też jeść krewetki surowe, które mają kolor białawy w stylu ecru. Atrakcyjny wizualnie jest także kształt krewetek - niewielkich, lekko zakręconych "kiełbasek". Wszystko to sprawia, że krewetki są niezwykle cennym artykułem żywnościowym.

W naszej restauracji oferujemy kilka różnorodnych potraw z krewetek. Są to: krewetki w sosie piri piri, gulas z krewetką, zupa krewetkowa czy też sałata z krewetkami. Wykwintność i atrakcyjność tych potraw jest zapewniona, dlatego cieszą się one wśród naszych gości zasłużoną popularnością. Jesteśmy przekonani, że goście są w pełni zadowoleni z tych dań w naszym menu.

 

 

Z biologicznego punktu widzenia krewetki są skorupiakami zamieszkującymi różnorodne środowiska wodne, przy czym większość z nich to skorupiaki morskie. Jednak około jedna czwarta opisanych dotąd gatunków jest słodkowodna. Ich wielkość w zależności od gatunku zmienia się od kilku milimetrów do nawet trzydziestu centymetrów długości. Niektóre ze średniej wielkości krewetek morskich są poławiane w celach gospodarczych - czyli inaczej mówiąc dla konsumpcji. Anatomicznie krewetki mają zwykle jedną parę oczu, a ich głowotułów i skrzela są chronione pancerzem. Większość jest wszystkożerna, ale niektóre specjalizują się w poszczególnych sposobach pobierania pokarmu. Niektóre z nich filtrują pokarm wykorzystując szczecinki na odnóżach jako sito, inne zeskrobują glony ze skał, jeszcze inne aktywnie polują.

Rezerwacja stolika