26-03-2018

 

Najlepsza wołowina świata - wołowina Kobe

 

Mięso wołowe dostaniemy obecnie w każdym sklepie, jednak może mieć ono różną jakość, wpływającą na smak steków, o czym doskonale wiedzą smakosze tego dania. Najbardziej cenionym przez nich, ale też najdroższym mięsem wołowym na świecie jest wołowina Kobe pochodząca od krów Wagyu nazywanych najbardziej rozpieszczanymi krowami świata. To dlatego ranga marki wołowiny Kobe jest taka sama, jak ekskluzywnych produktów powstających tylko w określonych miejscach świata, jak szampan powstający w Szampanii. Wołowina opatrzona znakiem Kobe Beef musi spełniać standardy ustanowione przez japoński rząd i pochodzić od jałowców w wieku 22-30 miesiące, starannie wyselekcjonowanych przez ich hodowców.

 

Historia wołowiny Kobe

 

Co ciekawe, Japonia przez wieki była krajem, w którym mięso nie należało do ulubionych dań, a do 1868 roku wręcz zakazywano oficjalnie jego jedzenia uznając mięso za czynnik „kegare” – kalający człowieka. Obecnie jednak wołowina jest jednym z najpopularniejszych gatunków mięs, a Japończycy zjadają jej rocznie około dziesięciu kilogramów.

 

Historia powstania najbardziej rozpuszczanych krów świata sięga przełomu XIX i XX wieku w Japonii, kiedy kilka dawnych ras bydła japońskiego skrzyżowano z importowanymi z Zachodu, z którym Kraj Kwitnącej Wiśni nawiązywał coraz ściślejsze stosunki handlowe. Takie procesy przeprowadzono w kilku miejscach w Japonii: Kobe, Matsuzaka w prefekturze Mie, Mishima w prefekturze Yamaguchi, Sanda w prefekturze Hyogo, Omi w prefekturze Shiga, Ishigaki w prefekturze Okayama, a także Yonezawa w prefekturze Yamagata.

 

Obecnie hodowane rasy krów Wagyu w Japonii to:

  • rasa czarna – obecnie hodowana w całej Japonii. Jej mięso charakteryzuje się dużymi paskami smakowitego, kremowego w fakturze tłuszczu nawet w chudych kawałkach.

  • rasa brązowa - o niskiej zawartości lekkiego tłuszczu, który nadaje mięsu wyjątkowo łagodny smak;

  • rasa krótkoroga – hodowana przede wszystkim w regionie Tohoku. Pochodzące z niej mięso jest bardzo chude, o delikatnym i pikantnym smaku;

  • rasa bezroga – o wysokiej zawartości chudego mięsa, a także aminokwasów i charakterystycznym smaku wagyu.

 

Specyfika hodowli krów Wagyu

 

Relaks przy muzyce klasycznej, ożywcze masaże i ekologiczne, certyfikowane pożywienie – brzmi jak pobyt w spa wysokiej klasy. Tymczasem to właśnie w ten sposób traktowane są krowy wagyu, co nadaje ich mięsu wyjątkowy, delikatny i pożądany przez smakoszy na całym świecie smak. Podawana im pasza pochodzi z certyfikowanych, ekologicznych upraw. Pojone są piwem, które równomiernie rozprowadza tłuszcz w tkankach mięśniowych. Ponieważ krowy wagyu większą część dnia spędzają stojąc w jednym miejscu, ich hodowcy poddają je masażom wykonywanym z użyciem sake. Alkohol jest rozpylany po całym ciele krowy przez hodowców wypluwających go z własnych ust i wmasowujących następnie w skórę specjalnymi rękawicami z trawy. Aby zaś krowy mogły się należycie zrelaksować, z głośników dobiega muzyka klasyczna.

 

To właśnie tak luksusowe warunki hodowli, a także humanitarny ubój pozwalający na zachowanie spokoju przez krowy wagyu aż do końca ich życia, dają tak wyjątkowy smak wołowiny Kobe. Do 1976 roku rząd japoński zakazywał eksportu krów za granicę, obecnie jednak znajdują się one w Stanach Zjednoczonych, Australii i krajach europejskich, jak Niemcy, Francja, Wielka Brytania i Belgia. Znak Kobe Beef przysługuje jednak wyłącznie mięsu pochodzącemu z rodzimych, japońskich hodowli o najwyższych standardach. Z tego też względu m.in. w restauracji Fleur w Las Vegas zjemy najdroższego na świecie burgera przygotowywane z wołowiny Kobe.

Rezerwacja stolika