12-07-2018

Jak smakuje ośmiornica?

Ośmiornica po galicyjsku jest jedną z ulubionych przystawek na ciepło wkuchni hiszpańskiej znajdująca się w naszej karcie menu. Według znawców najsmaczniejszą ośmiornicę po galicyjsku przygotowują kucharki z miejscowości O Carballiño, gdzie co roku w drugą niedzielę sierpnia odbywa się specjalna kulinarna fiesta O Carballiño La Fiesta Del Pulpo przyciągająca smakoszy tego dania z całego świata. W tym dniu według badań zjadanych jest ponad 50 ton ośmiornicy przygotowanej według tradycyjnego przepisu. Przygotowywana w naszej restauracji ośmiornica jest przyrządzana z wykorzystaniem tajników hiszpańskiej kuchni i według naszych klientów - dorównuje najlepszym tapas z Hiszpanii.

 

Wartości odżywcze owoców morza


Owoce morza są nie tylko smaczne, ale też wyjątkowo zdrowe. Jako podstawa w kuchni śródziemnomorskiej są cennymi źródłami łatwo przyswajalnego białka, będącego ważnym składnikiem dla funkcjonowania układu kostno-mięśniowego. Znajdziemy w nich także tak ważne składniki, jak witaminy z grupy B (B6, B5, PP i B12), witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - witaminy D, A i E, a także składniki mineralne - jod, fosfor, miedź, selen i fluor. Zawierają również niewielkie ilości kwasów tłuszczowych omega-3, a także umiarkowane ilości żelaza, cynku i magnezu. 

 

Smak ośmiornicy


Ośmiornice są zwierzętami występującymi w klimacie umiarkowanym, a ich mięso jest sprężyste i dość twardawe bez odpowiedniego przygotowania. To dlatego często uznaje się, że ośmiornice mają nieco gumowatą konsystencję. Tracą ją dopiero po odpowiednim przygotowaniu do dalszej obróbki. Mięso ośmiornicy powinno być bowiem dość mocno ubite tłuczkiem, a przed przyrządzaniem odcina się także ssawki i końce ramion głowonoga. Odrzucana jest także głowa ośmiornicy, choć czasem podaje się ją w formie duszonej, nadziewaną odciętymi ramionami. Ośmiornice podawane są w formie duszonej, gotowanej lub z grilla, a poszczególne części można także usmażyć w cieście. 

 

Sposób przygotowania ośmiornicy po galicyjsku


Ośmiornica po galicyjsku to danie proste w wykonaniu, nie wymaga bowiem dużej liczby składników, a raczej dokładności w przygotowaniu mięsa do obróbki. W przypadku świeżej ośmiornicy, należy ją wcześniej oczyścić i przez noc potrzymać w zamrażarce. Po rozmrożeniu wkładana jest trzy razy do wrzącej, osolonej wody. Następnie wrzucamy ją do wody bez soli, zagotowanej z 2-3 listkami laurowymi i gotujemy w zależności od jej wagi. Kilogram ośmiornicy wymaga gotowania przez 30 minut. Ugotowana ośmiornica podawana jest po pokrojeniu na kawałki, razem z plastrami ciepłych gotowanych ziemniaków, posypana mieloną papryką, polana oliwą i posolona na talerzu.

Rezerwacja stolika