24-10-2018

Jak marynować i przyprawiać steki?

Wydawałoby się - zwykły kawałek smażonej wołowiny. Nie bez powodu jednak steki uznawane są za jedno z najbardziej wyrafinowanych dań, jakie można przyrządzić z wołowiny. W prostocie jest ich siła i niepowtarzalny smak, jaki możemy zaserwować w steak house Ole Restaurant, sprawdź nasze menu steków. Jak powinien być zamarynowany i przyrządzony stek, który zapewni nam niepowtarzalne przeżycia kulinarne - oto kilka wskazówek.
 

Z czego przyrządzić stek wołowy?


Wśród najbardziej cenionych części mięsa wołowego, które idealnie nadają się na steki, znajdują się:
- rostbef - delikatne, marmurkowate mięso, które jest częścią tylnej ćwierćtuszy, pozostałą po odcięciu udźca; to z niego przygotowywany jest słynny New York Steak;
- polędwica wołowa - najdroższa i najbardziej wartościowa część tuszy wołowej, jego wysoka cena wynika z faktu, iż stanowi ona zaledwie 3% masy zwierzęcia, idealnie nadająca się na medaliony, befsztyki i steki, choć mięso w tej części nie ma zbyt wiele tłuszczu, przez co mięso nie uzyskuje pożądanej kruchości i jednocześnie soczystości;
- antrykot - mięso z części grzbietowej tuszy wołowej, które nadaje się do pieczenia w całości oraz grillowania i na kotlety po pokrojeniu; to właśnie z antrykotów wycina się tzw. Rib Eye Steak, posiada bowiem charakterystyczne "oko" tłuszczu.

Przepis na idealne steki wołowe


Tajemnica dobrych steków tkwi w czasie ich smażenia, uzależnionym od indywidualnych upodobań. Wołowina powinna być smażona bardzo krótko, a wcześniej pokrojona w cienkie plastry w poprzek włókien. Cztery podstawowe stopnie wysmażenia steków to:
- krwisty - czyli stek rare, w którym tylko skórka jest chrupiąca, a środek praktycznie surowy, smażony przez 3-4 minuty;
- średnio krwiste - medium rare, którego mięso ma delikatnie brunatny kolor przechodzący w krwistoczerwony we wnętrzu, smażone około 4-5 minut;
-  średnio wysmażone - steki medium o jędrnym wnętrzu i brunatnym kolorze mięsa, które jest smażone około 5-6 minut;
- well done - mięso wysmażone przez 6-7 minut do samego swojego wnętrza.
Równie proste i szybkie jest marynowanie mięsa przeznaczonego na steki, które zazwyczaj soli się i pieprzy już w trakcie smażenia, przed ich podaniem. Po smażeniu powinny one "odpocząć" przez chwilę, aby smakowity sos nie wyciekał z nich w trakcie krojenia. 

Przepis na steki w stylu amerykańskim to z kolei zanurzenie ich na krótko przed grillowaniem w oliwie z dodatkiem ziół. Dobre wino i grupa przyjaciół zgromadzona przy grillu pozwala w pełni rozkoszować się naturalnym smakiem mięsa.
 

Rezerwacja stolika