26-03-2018

 

Dlaczego warto jeść steki? Poznaj wartości odżywcze i rodzaje steków.

 

Dobry stek to nie tylko wyjątkowo smaczne danie, ale też wartościowe składniki, cenione zwłaszcza przez osoby dbające o linię. Chude mięso wołowe wybierane do przygotowania steków, rostbef lub polędwica, zawierają bowiem niewiele kalorii, a najwięcej nasyconych kwasów tłuszczowych. Jakie wartości odżywcze mają steki, dlaczego warto je jeść, a także, jakie rodzaje mięsa na steki należy wybierać – zdradzamy w poniższym artykule.

 

Dlaczego warto jeść steki?

 

Steki wołowe to idealne pożywienie dla osób intensywnie ćwiczących fizycznie, zawierają bowiem mnóstwo białka i kreatyny korzystnie wpływających na przyrost masy mięśniowej. Niska kaloryczność, a jednocześnie lepsza jakość mięsa wołowego, z jakiego przyrządzane są steki powodują, że jest to zdecydowanie lepszy wybór dla wszystkich dbających o swoją sylwetkę i zdrowe odżywianie.

 

Wartości odżywcze steków

 

W 100 gramach wołowiny znajdziemy ilość białka, która pokrywa zapotrzebowanie na ten składnik u dorosłej osoby. Ponadto steki wołowe są źródłem żelaza nieodzownego do produkcji hemoglobiny transportującej we krwi tlen, niezbędnego do prawidłowego wzrostu, rozwoju, a także regeneracji tkanek. Znajdziemy w nich także witaminy B1 – korzystnej dla stanu naszego układu nerwowego, mięśni i serca i B6 – podnoszącej odporność, wpływającej korzystnie na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca. Steki wołowe ze względu na swój skład polecane są więc m.in. kobietom w ciąży, u których zapotrzebowanie na żelazo znacznie się zwiększa ze względu na rozwój dziecka czy kobietom karmiącym piersią, dostarczającym niemowlętom ten niezbędny do ich wzrostu składnik.

 

Rodzaje mięsa na steki

 

Przyrządzając lub zamawiając w restauracji stek wołowy, upewnijmy się, że do jego usmażenia lub zgrillowania użyto najlepszej jakości mięsa. Czysty, przyprawiony tradycyjnie tylko solą i pieprzem smak steków będzie idealny tylko pod warunkiem użycia do niego mięsa wysokiej jakości. W zależności od części wykrojonej na steki, mamy różne ich rodzaje podawane w restauracjach:

 

Najdroższym, ale też najbardziej delikatnym i soczystym stekiem będzie tzw. stek filet-mignon – wykrawany z jedynego mięśnia w ciele zwierzęcia, który pozostaje w stanie spokoju, co gwarantuje jego wyjątkowe walory smakowe.

 

Stek strip loin wykrawany jest z cienkiego krańca kręgosłupa, na skutek czego ma on kształt trójkąta. Rodzajem tego typu steku jest stek Nowy Jork, z którego w całości usuwana jest warstwa tłuszczowa.

 

Stek ribaj-filet wykrawany jest z części mięsa znajdującego się między piątym a dwunastym żebrem. Dzięki znajdujących się w nim warstwach tłuszczowych mięso podczas smażenia zyskuje wyjątkową delikatność i soczystość.

 

Stek t-bone to jedyny rodzaj tej potrawy podawanej z kością w kształcie litery T, od czego nadano mu właśnie taką nazwę. Tego typu steki należą do najbardziej popularnych, znajdują się w nim bowiem różne jakościowo mięsa: jego cienki kraniec oraz filet w części środkowej.

 

Na steki nadają się takie części mięsa, jak polędwica wołowa, rostbef lub antrykot. Jeżeli w ich przekroju widoczne są marmurkowe żyłki tłuszczu, mamy do czynienia z mięsem naprawdę wysokiej klasy. Dzięki równomiernemu rozmieszczeniu tłuszczu wewnątrzmięśniowego, mięso po przysmażeniu ma znakomity smak. Jednym z najdroższych na świecie, a jednocześnie najbardziej cenionych przez smakoszy mięs wołowych, jest pochodząca od japońskich krów Wagyu wołowina Kobe. Krowy hodowane w Japonii karmione są zbożem, burakami, ziemniakami, a także piwem i ręcznie masowane. Doskonałe warunki hodowli wpływają na smak i jakość mięsa podawanego w najlepszych restauracjach świata.

Rezerwacja stolika